menu
person

08:29
Хеловін
Перед осінніми канікулами, коли учням необхідні гарні емоції, в нашій школі  відбулося надзвичайно веселе свято Всіх Святих – Хеловін. Але про все по порядку.

Хеловін (Хеллоуїн) - “несвяте свято”, яке ще зовсім недавно широко святкували лише в США, тепер має популярність і в Україні. Все ж таки більшість бравих шанувальників його навіть не знають історії його виникнення. Що ж це за "свято", відкіля воно бере свій початок?

Хеловін - старовинне кельтське язичницьке свято, святкується в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Атрибутом свята є світильник у вигляді голови з гарбуза (Джек – о - Лантен). Діти, одягнені в страхітливі костюми, лякають дорослих, а ті відкуповуються від маленьких примар подарунками (звичайно, солодощами).
Цього дня святкувався початок Нового року кельтів. Кельти вважали 1 листопада днем смерті, тому що листя з дерев опадало, дні ставали коротшими, сонце сідало раніше, а температуpa повітря різко падала. 31 жовтня - духам дозволялося повернутися додому і відвідати живих.

Але чому це "свято" називають Halloween? З 835 року за указом папи Римського Боніфація IV Західна Церква почала святкувати День усіх Святих (1 листопада). А ніч напередодні свята – ніч Самхейна – на середньовічній англійській мові отримала назву “All Hallow’s Eve” (навечір’я (дня) Всіх Святих), або просто (Hallow E’en). Традиційним символом Хеллоуіну – гарбуз з вирізаним страшним лицем, в якому горить вогник і який символізує злого духа і водночас вогонь, який його "відлякує". Цей символ називають Джек – ліхтарик (Jack-o-lanterns). Про цей символ розповідає нам легенда про п’яничку Джека, душею котрого хотів заволодіти диявол. Але Джек зумів обхитрити його, домовившись про те, що диявол не забере його душу після смерті. Коли Джек помер, Бог не поселив грішного п’яницю у раю, а диявол прогнав Джека з пекла, виконавши свою обіцянку. Довкола була темрява і диявол дав тліючий вуглик п’яничці, який його поставив у гарбуз, щоб не задуло вітром. Джек вирушив у свою вічну подорож і є символом проклятої душі. 
Доречі, в Україні існує свій Хеллоуїн.

 Існував він за часів вірування у рідних богів і звався Велесова ніч (в честь одного з язичницьких божеств Велеса). Святкувалась Велесова ніч так само з 31 жовтня на 1 листопада, коли душі усіх померлих спускались на землю.
У ніч на 1 листопада прийнято згадувати хороші речі про своїх померлих родичів, ставити свічку, аби їх душа знайшла дорогу до вашого дому та залишати на вулиці чи на підвіконні частування для потойбічних гостей. Найбільшою вдачею вважалось побачити у сні в цю ніч когось із померлих родичів.
Щодо нашого свята, то ми побачили кожного учня і навіть вчителя в незвичних костюмах та образах. Учні школи, продемонстрували театральну виставу. Були організовані конкурси між командами хлопців та дівчат, і звісно ж була виставка гарбузів. Саме свято було побудоване на українських традиціях із західними нотками. 
Висловлюємо подяку усім учасникам цього свята!!!

 Гарних канікул, бережіть себе!
, , ,
Переглядів: 182 | Додав: puzikivska | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar